Nos preocupa tu privacidad En pisos.com utilizamos cookies propias y de terceros para dar un servicio satisfactorio mediante cookies técnicas, de personalización y para fines analíticos. pulsa AQUÍ para más información. Puedes aceptar todas las cookis pulsando el botón "aceptar" o configurarlas o rechazar su uso pulsando
Aceptar Rechazar todas Configurar

Plusvàlua si plusvàlua no

Darrerament hi han múltiples sentències donant la raó als contribuents, que han recorregut el pagament del "impuesto sobre el incremento de valor de los terrenos de naturaleza urbana" més conegut com la plusvàlua municipal. Com el seu nom indica aquest impost que apliquen els ajuntaments, i és un percentatge sobre l'augment de preu que experimenta el terreny on hi ha construïda la propietat que venem, el dia que comprem amb el dia que venem.
Com calculen aquest increment de preu les administracions locals?

La resposta és més difícil que esbrinar si va ser primer l'ou o la gallina.
Amb l'experiència com agent immobiliari des de fa més de 20 anys, encara no he tingut cap explicació lògica de com calculen aquest augment.
Fan valorar els terrenys? Si es així no ho fan bé. Perquè divideixen les ciutats en zones, sense tenir en compte, per exemple la cota del terreny o les vistes.
Valor cadastral? Aquesta és la resposta més comú, però és clar, l'impost augmenta depenen l'any de venda, per tant cada any s'incrementa el preu.
I el valor cadastral es revisa normalment cada 10 anys i és un valor que ajunta el valor de construcció amb el valor del terreny. Com calculen el valor de construcció? No hi ha resposta.
Un exemple en una mateixa zona dues edificacions construïdes en el mateix any els hi donen el mateix valor de construcció.
Però una vivenda està recentment renovada integralment i l'altre està molt a prop de ser una ruïna. Com es pot observar no es justa aquesta manera de valorar.
Vist tots aquests dubtes, és claríssim que es tracta d'un impost almenys sospitós.
Perquè sempre el calculen a l'alça, independentment de la realitat dels preus.

En arribar l'època de l'explosió de la bombolla immobiliària molta gent es va adonar que al perdre diners en la compravenda no havien de pagar IRPF. a hisenda, però que el seu ajuntament donava per fet que el preu del terreny on estava construït el seu pis o la seva casa, havia pujat igualment i és clar tocava pagar.

Molta gent veient la injustícia va decidir començar a portar aquests casos als tribunals.

Tenim ja vàries sentències favorables.
Encara que també hi ha sentències en contra menys que les favorables que donen la raó a les administracions locals.

Parlant de casa nostre, La majoria dels ajuntaments gironins, han seguit recaptant l'impost segons la llei parcialment inconstitucional. Si bé alguns consistoris han suspès el cobrament o establert certes cauteles quan el contribuent al·lega que l'increment de valor és irreal, la pràctica més generalitzada ha estat liquidar la plusvàlua en tots els supòsits i, si escau, informar el contribuent que pot presentar recursos per via administrativa i també acudir als tribunals.

El meu consell seria presentar sempre al·legacions en cas de pèrdua de diners en la compravenda.

L'ideal seria pagar primer i al mateix temps presentar un recurs, amb la documentació que demostri que es perden diners en la compravenda , bàsicament escriptura de compra i escriptura de venda.

Moltes vegades però el drama familiar d'arribar a un acord amb els bancs per exemple en una dació en pagament, o els moments que estem passant impedeixen el pagament en molts casos per falta de liquiditat. En aquests casos animo a presentar el recurs de no pagament, al·legant la pèrdua de diners entre la compra i la venda. I continuar recorrent tantes vegades com sigui necessari el pagament .

Al final si ens deneguen el no pagament només ens quedarà recorre a la justícia i aquí es mirarà cas per cas, els casos que realment s'ha fet la venda amb una pèrdua econòmica demostrable en la meva opinió normalment ens donaran la raó, altres casos com ara les segones residències és més difícil tenir la complicitat d'un jutjat.

Per desgràcia no puc afirmar en seguretat cap de les respostes que tindrem o dels ajuntaments o dels jutjats .

Però sembla que almenys els ajuntaments comencen a acceptar , que no sempre tenen la raó, i es comença a fugir d'aquella actitud prepotent del funcionari que informa que l'única opció era pagar.
Comencem a trobar funcionaris que obren la porta a un possible recurs.

Alex Boix Esteva
A.P.I.

Formulario de contacto

Enviar
Llámanos ahora
972325917 - 650930492